V rámci zapojení se do celoevropského projektu Víkend otevřených zahrad si vás dovolujeme pozvat k návštěvě Tematických zahrad, které se nacházejí v prostorách kampusu Zahradnické fakulty v Brně se sídlem v Lednici.
Bude možné využít komentovaných prohlídek zahrad a inspirovat se zahradní architekturou v jedinečném prostředí Lednicko - valtického areálu.
Program budeme postupně upřesňovat.
5. července 2024
10:00 - 13:00 Kuchyňská zahrada
Pokud máte rádi dobré jídlo a hledáte způsoby, jak jej vylepšit, můžete k tomu zvolit jedlé květy, které vaše pokrmy ještě více zkrášlí. Chuť jedlých květů navíc může příjemně překvapit. Které květy se dají jíst? Mají nějakou chuť? Obsahují i něco navíc, než jen estetický vjem?
Podobnými otázkami se zabývá paní doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D, z Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty MENDELU, která pro vás připraví přednášku věnovanou právě jedlým květům.
Nebude chybět ani malá ochutnávka a prohlídka sortimentů v Tematických zahradách.
Zahrady budou pro veřejnost otevřeny během tohoto dne 9:00 - 14:00 hodin.
Kapacita 35 osob. Vstupné volné. Účastníkům přednášky a návštěvníkům zahrad je povolen vjezd a parkování v areálu ZF MENDELU.
6. července 2024
10:00 - 13:00 Kuchyňská zahrada
Kdy jsou vhodné termíny pro sběr léčivých a kořeninových rostlin a jaké příznivé vlastnosti nám tyto rostliny poskytují? Jak je uchovávat a zpracovávat?
Pokud se chcete dozvědět o použití léčivých a kořeninových rostlin, jste srdečně zváni do Kuchyňské zahrady na přednášku, kterou pro vás připraví paní doc. Ing. Jarmila Neugebauerová, Ph.D, z Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty MENDELU.
Po přednášce bude možná prohlídka sortimentů léčivých a kořeninových rostlin.
Zahrady budou v den události pro veřejnost otevřeny 9:00 - 14:00 hodin. Parkování je možné v areálu ZF MENDELU.
Kapacita 35 osob. Vstupné volné.
2. srpna 2024
13:00 - 15:00 Kuchyňská zahrada
Na Zahradnické fakultě MENDELU zachováváme kolekci více než 80 druhů historických odrůd letniček rodu Tagetes. Přijďte se seznámit s některými z nich a dozvědět se o jejich pěstování, původu, barevné škále a šlechtění.